zondag 26 augustus 2012

Op (naar) de Gotthard


Zondag 26 augustus   
wakker worden op de P van de Messe
Düsseldorf, Duitsland
Km 58 790
N51.26705    E6.71863

We hebben voor de zekerheid toch de wekker maar gezet. Niet nodig want vanaf zes uur komt er elke vier minuten een wekker met twee of meer straalmotoren over onze camper. 

Net als ik om zeven uur de deur uit loop om broodjes te gaan halen begint het te gieten. Prima weer dus om naar Griekenland te gaan. Het zou toch lullig zijn als het hier of thuis ook prachtig zomerweer is? Volgens mij vinden heel veel mensen het stiekem toch een beetje jammer als ze terug komen van een zonnige vakantie en het thuisfront zegt ‘Wij hebben hier thuis ook geweldig weer gehad!’.

Ik ben zo te zien een van de eersten om broodjes te halen. De twee rijen zijn nog niet zo groot. Ik twijfel wel even of ik in de juiste rij sta; er staan zowel ...
mensen met paraplu’s als mensen met alleen een short en een handdoek om de nek. Die zijn waarschijnlijk op doorreis van de douches  naar hun camper.

Om 08:00 uur vertrekken we. Aan het einde van ons veldje moet Monique nog even een kettingafzetting weghalen. Die is om te voorkomen dat campers van de verkeerde kant af ‘ons’ veld oprijden. Daarvoor moet ik even stoppen op een halve meter afstand langszij een caravan die als laatste in de rij staat. Toevallig komt net de eigenaar eruit om een sigaretje te gaan roken.
Blijkbaar is de man erg ontevreden en ongelukkig want hij vraagt (eigenlijk zegt) aan/tegen Monique: ‘fahren Sie noch nicht weiter?!’.
De neiging om de man voor verrekte ongeduldige kutmof uit te maken zwak ik toch maar af naar verrekte ongeduldige kutduitser (nee, ik gun hem geen hoofdletter).

Eenmaal op de Autobahn horen we op het nieuws dat ‘The man on the moon’ is overleden; Neil Armstrong, de eerste mens op de maan (voor zover wij weten).
Jee, dan heb je toch wel heel iets bijzonders gedaan in je leven.

Om 10:00 uur ontbijten we op de een of andere P en om 11:00 rijden we weer verder.
De reis verloopt voorspoedig terwijl de eerste bruine bladeren met behoorlijk wat regen onze camper om de oren waaien.
Onderbroken door nog een lunch en een kort middagdutje passeren we om 16:30 de grens met Zwitserland.
Zoals elk jaar proberen we altijd te overnachten boven op de Gotthardpas, op 2100 meter hoogte. Dat lukt niet altijd omdat hij ook wel eens dichtgesneeuwd is. Al kilometers tevoren geven borden aan dat alle passen open zijn, dus net vóór de Gotthardtunnel nemen we de afslag naar Airolo St Gottardo. Goed opletten hier, voor je het weet zit je al in de tunnel!
In een klein half uur klimmen we naar boven. We maken wel eens mee dat we de enige camper zijn. Nu echter staan er een stuk of tien.

Elk jaar weer schrijven we dat het prachtig is. Nu ook. Zeven graden en een gure wind, dat dan weer wel. De maan, de sterren en de wolken boven het meer, en de mooie verlichte en gekleurde gebouwen (o.a. museum en hotel) maken alles goed.
We maken een potje goed gevulde tomatensoep met Italiaanse bollen. Om ook een beetje in Griekse stemming te komen drinken we er een ouzo bij. Lekkerrrrrr!
Gekleed met fleecevesten- en mutsen maken we nog wat foto’s buiten en daarna gaat de kachel aan. Het is bijna winter hier.
Waarschijnlijk slapen we in deze doodstilte een stuk beter dan de afgelopen nachten.

The moon over Gotthard


zondag 26 augustus 2012
overnachten op de Gotthardpas, Zwitserland
KM 59495
N    46. 55675   E8.56712

mm2greece2012 weergeven op een grotere kaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten