dinsdag 28 augustus 2012

Naar de overkant


Dinsdag 28 augustus 2012
Wakker worden in Mondavio,Italie
KM 60056
N43.67477    E 12.96736

Nog maar een uurtje te gaan tot de boot in de haven van Ancona.
Half twee vanmiddag is de vertrektijd en we moeten minstens twee uur eerder op het ticketkantoor van Anek/Superfast zijn.
We vertrekken om 10:00 uur uit Mondavio, na eerst onze vuilwatertank en toiletcassette geleegd te hebben en de schoonwatertank gevuld.
We stampen, stijgen, dalen, slingeren en stuiteren over het slechte wegdek richting Autostrada waar we bij Marotta weer opduiken naar Ancona. Daar trekken we een kaartje voor de tol om een half uurtje later €1,80 te betalen als we afslag Ancona-Nord nemen naar de haven.
!!Neem Ancona-Nord en ga er niet eerder af anders moet je een eind de stad door.
Volg voor de rest de borden ‘Centro’ en ‘Porto’. Er staat ook ..
een afbeelding van een boot op de bordjes.

We moeten ons eerst melden bij het ticket office wat met grote gele borden heel duidelijk staat aangegeven. Daar krijgen we zoals ook elk jaar te horen in welk dok we moeten zijn en krijgen we tevens de bordjes ‘Igoumenitsa’ en ‘Camping on board’ om voor/achter het raam te hangen.

Tot vorig jaar voeren we altijd met Minoan maar we gaan nu voor de tweede keer met Superfast. ‘Camping on board’ betekent dat de campers en eventueel caravans bij elkaar op een apart deel van het dek staan en dat we in eigen camper slapen. We hebben wel gewoon toegang tot alle dekken maar onze camper is dus onze hut. In dit geval dragen de caravans hier aan boord dus  met recht de naam ‘sleurhut’.

Vanaf het Ticket Office rijden we in een paar minuten naar het dok. Goed opletten welk doknummer en dan kan er weinig verkeerd gaan. Her en der staat ook nog wat personeel om aanwijzingen te geven. Ons valt op dat dat personeel veel vriendelijker is dan voorgaande jaren. Zou het aan de slechte economische situatie liggen dat men extra vriendelijk is? Of hebben wij het voorgaande jaren toevallig slecht getroffen?
We staan goed en wel vooraan in één van de rijen als de boot aan komt varen en meren. Altijd weer een imposante verschijning zo’n grote ijzeren bak.
Ook opvallend is de politiecontrole die meer dan anders lijkt. Er staan veel Italiaanse politieagenten de bootreizigers op te wachten. Er staat zelfs een zo lijkt het Duitse politieagent tussen. Tenzij hij zijn blauwe shirt met daarop in grote letters ‘POLIZEI’ van een Duitse collega heeft gejoept.
Op een gegeven moment komt er ook een Volkswagen Golf aanrijden die langs de afrit van het schip parkeert. Daaruit komt een meneer in mooie burgerkledij. Als er een truck met Bulgaars kenteken het schip afkomt gaat de meneer voor de cabine staan. De chauffeur roept en zegt op een ogen- en oorschijnlijk onvriendelijke manier het een en ander in vermoedelijk niet echt vriendelijke woorden.
Dat had hij nou niet moeten doen. De meneer in mooie kledij loopt naar de bestuurder, trekt iets wat op een ID lijkt uit zijn broek en sommeert de chauffeur en bijrijder uit hun vrachtauto te komen. De auto moet aan de kant en de laadbak open. De ID’s van de chauffeurs worden gesommeerd en de meneer in de mooie kledij lijkt in zijn auto een en ander per telefoon door te geven. De bijrijder slaat ondertussen de chauffeur nog net niet voor zijn kop. Die zegt waarschijnlijk iets in de trant van ‘had jij je kop nou gehouden!’.

Het zijn bepaalde types die de politie er steeds uitpakt. Ik kan er niks aan doen maar laat ik maar zeggen type Roemeens/Bulgaars/Roma- uiterlijk. Ik zou ze er ook zo uitpakken. Misschien moet ik ook maar bij de politie gaan werken.

Afijn, zo gaat onze wachttijd voorbij. Ongeveer een half uur na aankomst boot kunnen wij erop. Als eerste camper. En dat betekent in dit geval een prima plekje achterop op het buitendek. Maar aan één kant buren en aan onze deurkant genoeg plek om twee stoeltjes met een tafeltje buiten te zetten. Binnen de kortste keren zitten we dus aan de lunch terwijl de boot uitvaart. Dat hebben we al zo vaak gezien dat we het deze keer wel voor gezien houden.
We raken aan de praat met onze achterbuurman Jan den Ouden (als je 67 bent ben je nog niet zo’n hele ouden, Jan) die alleen op camperreis is na vorig jaar zijn vrouw te zijn verloren. Zij hebben altijd een grote Frankia gehad maar nu is Jan evengoed in zin sas met een Possl busje van zes jaar oud. Maar Jan heeft wel mooi onze favoriet nieuw besteld: een Possl 2 win style met alles erop en eraan. 
Goed gedaan Jan, dat je er maar veel plezier aan en mee mag beleven. We spreken af dat we vanavond na zonsondergang wat wijntjes zullen drinken op ons dek. Jan zorgt voor de wijn en wij voor de Zwitserse kaas.

De rest van de middag lezen en schrijven we wat, maken een rondje over de boot en schieten de gebruikelijke plaatjes.
We kunnen met zijn drieën de wijn toch niet helemaal uitstellen tot vanavond dus we nemen toch maar vast een voorproefje vóór het eten. Het smaakt zeker naar meer dus een paar uur later gaan we vrolijk verder met de doos Zuid Afrikaanse rode wijn  en de fles witte …..ja wat was het ook alweer?
We kletsen en drinken wat af tot zeker half twee. 

Oei, om vijf uur moeten we er alweer uit……

Dinsdag 28 augustus 2012
Overnachten op de boot van Ancona (Italië) naar Igoumentitsa (Griekenland)
KM 60125
N    E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten